Sziasztok Pannik!
Kicsit eltűntem az utóbbi időben. Nagy változások történtek a héten és teljesen el voltam havazva. Remélem, az alábbi post kárpótol majd Titeket.
A következőkben három külön postban, makrotápanyagok szerinti bontásban bemutatom Nektek azokat az élelmiszereket, amelyeket mindig tartok otthon. Sokszor találkozom ugyanis azzal a kifogással, hogy egészségesen étkezni drága, nehéz beszerezni az alapanyagokat. A következőkben bebizonyítom, hogy ez korántsem így van. Az itt felsorolt ételek egészségesek tökéletes "gyúrós kaják", olcsók és a sarki közértben is beszerezhetők, nem utolsó sorban pedig ízletes ételek kiváló alapanyagai.
Kezdjük először a fehérjeforrásokkal!
Csirkemell filé
Kezdjük először a fehérjeforrásokkal!
Csirkemell filé

Forrás: Pinterest
A fagyasztómban mindig megtalálható. A csirkemell filé az egyik legalapvetőbb "gyúrós kaja". Kiváló fehérjeforrás alacsony zsírtartalommal, amely rendkívül sokféle módon elkészíthető. Én nem tudom megunni. Sütve, főzve, párolva, fűszerekkel, szószosan, fasírtnak, de akár házi készítésű felvágottnak is kiváló! Utóbbihoz 2 tojást és 40 dkg csirkemellet turmixoljatok le és fűszerezzétek ízlés szerint. A turmix kicsit brutálisan néz ki, de az íze kárpótolni fog. És ebben tényleg csak szín hús és tojás van. Extra tipp: Miután összeturmixoltam, néha teszek bele zöldséget, pl. borsót, pritaminpaprikát.Ezt a masszát teszem egy őzgerinc, vagy püspökkenyér formába és sütöm készre.
Túró
Túró

Forrás: Pinterest
Ugyancsak kitűnő fehérjeforrás és a zsírszegény változata diétás is. Isteni sós és édes ételek készíthetőek belőle, a legtöbb gyúrós sütirecept alapját képezi. Nálam mindig van a hűtőben laktózmentes változat, mivel a simát nem bírom. Aki azonban nem laktózérzékeny, annak ajánlom az Aldiban kapható 0,1% zsírtartalmú Milfina túrót. Szuper krémes az állaga és egyáltalán nem érződik rajta az alacsony zsírtartalma. A kitűnő árát pedig még meg sem említettem:).
Extra tipp: A kedvencem mostanában, hogy a túróba édesítőszert és egy kis kókuszreszeléket keverek. Isteni.
Tonhal sós lében

Forrás: Pinterest
Imádom a halat mindenféle formában, bár az elkészítésével és az árával a mai napig hadilábon állok. A finomabb halaknak, pl. a kedvenc lazacomnak sajnos elég borsos az ára. A tonhalkonzerv saját levében nem helyettesíti imádott lazacomat, viszont ugyancsak magas a fehérjetartalma, alacsony a zsírtatalma és sokféleképpen el lehet készíteni. Az egyik kedvencem a túrós tonhalkrém, ami elsőre furcsán hangzik, de aki kóstolta már, az nem felejti! Egy tonhalkonzervet összekutyulok 250 g sovány túróval és ízlés szerint, sóval, borssal fűszerezem. Teszek hozzá egy kávéskanál mustárt, 1-2 evőkanál natúr joghurtot, kevés reszelt parmezánt.
A tonhal saját lében minden szupermarketben fellelhető. Sparban, Aldiban, Lidl-ben 400-500 Ft között mozog az ára az olcsóbb fajtáknak, Tescoban láttam 300 Ft-ért is. Bár azt hiszem az inkább aprított, abba pedig még inkább mindent beledarálnak költségcsökkenés céljából...
Hamarosan érkezik a post a konyhaszekrényemben fellelhető szénhidrátforrásokról is! Addig is remélem hasznosnak tartottátok ezt az írást és a következő bevásárláskor kerül majd csirke, túró és tonhal a kosárba!:)
Fittipanni