Fittipanni

Fittipanni

Alapkonyha Part 1.

2014. november 07. - bonakati

Sziasztok Pannik!
Kicsit eltűntem az utóbbi időben. Nagy változások történtek a héten és teljesen el voltam havazva. Remélem, az alábbi post kárpótol majd Titeket. 
A következőkben három külön postban, makrotápanyagok szerinti bontásban bemutatom Nektek azokat az élelmiszereket, amelyeket mindig tartok otthon. Sokszor találkozom ugyanis azzal a kifogással, hogy egészségesen étkezni drága, nehéz beszerezni az alapanyagokat. A következőkben bebizonyítom, hogy ez korántsem így van. Az itt felsorolt ételek egészségesek tökéletes "gyúrós kaják", olcsók és a sarki közértben is beszerezhetők, nem utolsó sorban pedig ízletes ételek kiváló alapanyagai.

Kezdjük először a fehérjeforrásokkal!

Csirkemell filé
fa30bebb6979e0054b024be4ade9c50c.jpg
Forrás: Pinterest
A fagyasztómban mindig megtalálható. A csirkemell filé az egyik legalapvetőbb "gyúrós kaja". Kiváló fehérjeforrás alacsony zsírtartalommal, amely rendkívül sokféle módon elkészíthető. Én nem tudom megunni. Sütve, főzve, párolva, fűszerekkel, szószosan, fasírtnak, de akár házi készítésű felvágottnak is kiváló! Utóbbihoz 2 tojást és 40 dkg csirkemellet turmixoljatok le és fűszerezzétek ízlés szerint. A turmix kicsit brutálisan néz ki, de az íze kárpótolni fog. És ebben tényleg csak szín hús és tojás van. Extra tipp: Miután összeturmixoltam, néha teszek bele zöldséget, pl. borsót, pritaminpaprikát.Ezt a masszát teszem egy őzgerinc, vagy püspökkenyér formába és sütöm készre. 

Túró
4b69ad2c4d68c1c8babba1201212cba6.jpg
Forrás: Pinterest
Ugyancsak kitűnő fehérjeforrás és a zsírszegény változata diétás is. Isteni sós és édes ételek készíthetőek belőle, a legtöbb gyúrós sütirecept alapját képezi. Nálam mindig van a hűtőben laktózmentes változat, mivel a simát nem bírom. Aki azonban nem laktózérzékeny, annak ajánlom az Aldiban kapható 0,1% zsírtartalmú Milfina túrót. Szuper krémes az állaga és egyáltalán nem érződik rajta az alacsony zsírtartalma. A kitűnő árát pedig még meg sem említettem:). 
Extra tipp: A kedvencem mostanában, hogy a túróba édesítőszert és egy kis kókuszreszeléket keverek. Isteni. 


Tonhal sós lében
b505ccd2578311243ddd201d4e75e997.jpg
Forrás: Pinterest
Imádom a halat mindenféle formában, bár az elkészítésével és az árával a mai napig hadilábon állok. A finomabb halaknak, pl. a kedvenc lazacomnak sajnos elég borsos az ára. A tonhalkonzerv saját levében nem helyettesíti imádott lazacomat, viszont ugyancsak magas a fehérjetartalma, alacsony a zsírtatalma és sokféleképpen el lehet készíteni. Az egyik kedvencem a túrós tonhalkrém, ami elsőre furcsán hangzik, de aki kóstolta már, az nem felejti! Egy tonhalkonzervet összekutyulok 250 g sovány túróval és ízlés szerint, sóval, borssal fűszerezem. Teszek hozzá egy kávéskanál mustárt, 1-2 evőkanál natúr joghurtot, kevés reszelt parmezánt. 
A tonhal saját lében minden szupermarketben fellelhető. Sparban, Aldiban, Lidl-ben 400-500 Ft között mozog az ára az olcsóbb fajtáknak, Tescoban láttam 300 Ft-ért is. Bár azt hiszem az inkább aprított, abba pedig még inkább mindent beledarálnak költségcsökkenés céljából... 

 

Hamarosan érkezik a post a konyhaszekrényemben fellelhető szénhidrátforrásokról is! Addig is remélem hasznosnak tartottátok ezt az írást és a következő bevásárláskor kerül majd csirke, túró és tonhal a kosárba!:)

 

Fittipanni

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittipanni.blog.hu/api/trackback/id/tr116876995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása